... συστήματα επεξεργασίας νερού για οικιακή και επαγγελματική χρήση

Τηλέφωνο επικοινωνίας και παραγγελιών : 22940-76727

Anti-Nitrate (Ρητίνη απορρόφησης Νιτρικών)

12.00
A/NO3
Σε Απόθεμα
+

Ιδιαίτερα αποτελεσματική ρητίνη για την απορρόφηση ‘’νιτρικών’’ σε ενυδρεία γλυκού νερού.

Η ρητίνη αυτή είναι ανιονική, nitrate selective σε CL- form. Το CL- είναι το chloride ή χλωρίδιο και θεωρείται αβλαβές ιόν για τους κατοίκους ενός ενυδρείου γλυκού νερού.

  • H ρητίνη προορίζεται για χρήση σε στρωμένα ενυδρεία γλυκού νερού με προβλήματα νιτρικών.
  • Ένα (1) λίτρο επαρκεί για 600-700 λίτρα ενυδρείο. Δεν έχει καταγραφεί παρόλα αυτά κίνδυνος υπερδοσολογίας. Η ακριβής δοσολογία θα εξαρτηθεί φυσικά, και από τα επίπεδα νιτρικών στο σύστημα.
  • Η ρητίνη ‘’δουλεύει’’ άμεσα. Θα πρέπει να αναμένεται ραγδαία μείωση των νιτρικών (πχ 30 ppm) σε δυο περίπου μέρες. Είναι ευθύνη του κατόχου ενυδρείου να ελέγχει αξιόπιστα τη μείωση των νιτρικών με τα σχετικά τεστ, και σαφώς οι ενδεχόμενες παρενέργειες από την ραγδαία μείωση νιτρικών σε πολύ χαμηλά ενδεχομένως επίπεδα, είναι εκτός του ελέγχου μας.
  • Δεν προορίζεται για μόνιμη τοποθέτηση μέσα στο ενυδρείο. Μόλις τα επίπεδα νιτρικών πέσουν, θα πρέπει να αποσύρεται, να αναγεννάτε (δείτε λεπτομέρειες παρακάτω) και να φυλάσσεται στο δοχείο της.
  • Η ρητίνη δουλεύει καλύτερα με μικρή (-μέτρια) ροη (400-500 λίτρα/ώρα) και σε κάθετη διάταξη στήλης, χωρίς channeling ώστε να μεγιστοποιείται η επαφή του νερού με το υλικό απορρόφησης. Το ιδανικό φίλτρο θα ήταν ένα ‘’εξωτερικό’’ φίλτρο της παραπάνω δυναμικότητας γεμισμένο μόνο με την απαιτούμενη - συνιστώμενη ποσότητα χωρίς την τοποθέτηση άλλου χημικού η βιολογικού μέσου μέσα στο φίλτρο. Η ταυτόχρονη χρήση ενεργού άνθρακα είναι επιθυμητή και βελτιώνει το αποτέλεσμα. Εάν πρόκειται να μπει σε εξωτερικό φίλτρο με άλλα υλικά, προτείνουμε να μπει τελευταίο στη ροη, σε κάλτσα μικρής κοκκομετρίας, ανάμεσα σε φύλλα υαλοβάμβακα.

Οφείλουμε να τονίσουμε πως το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από τον τρόπο χρήσης, τη δοσολογία, τα επίπεδα νιτρικών και σαφώς από την βιοφόρτωση του συστήματος.

Οδηγίες για την αναγέννηση (regeneration) της ρητίνης.

Επειδή, η ρητίνη δεν προορίζεται για μόνιμη τοποθέτηση στο φίλτρο, το μόνο σημείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι να καθοριστεί το διάστημα χρήσης ανάμεσα στις ‘’αναγεννήσεις’’ , ώστε να βεβαιωθεί ότι για όσο είναι μέσα στο φίλτρο, απορροφάει ‘’νιτρικά’’ και δεν έχει εξαντληθεί.

Αυτό φυσικά είναι συνάρτηση του όγκου του ενυδρείου, του αρχικού επιπέδου ‘’νιτρικών’’ καθώς και της ποσότητας ρητίνης που χρησιμοποιείται.

Σαν κανόνα λοιπόν, καλύτερα να αναγεννιέται συχνότερα από ‘τι θα χρειαζόταν, παρά να μένει μέσα σε ένα φίλτρο εξαντλημένη.

Η αναγέννηση γίνεται με 15 % αλατόνερο, όπου:

  1. αλάτι: μη ιωδιούχο αλάτι ενυδρείου
  2. νερό: όσμωσης ή από RO-DI

Ετοιμάζουμε μια ποσότητα αλατόνερου ανάλογη της ποσότητας της ρητίνης που θέλουμε να αναγεννήσουμε. Ρίχνουμε τη ρητίνη μέσα στο αλατόνερο και την ανακατεύουμε έντονα για 5 λεπτά.

Κατόπιν, την αφήνουμε μέσα στο αλατόνερο για 12-24 ώρες ανακατεύοντας περιοδικά.

Ξεπλένουμε με 1-2 λίτρα αλατόνερο και μετά με νερό όσμωσης για να φύγει το αλάτι.

Σε κανένα στάδιο, να μην χρησιμοποιηθεί νερό με χλώριο.